Reflect header #1

Je leest de eerste versie van het online inspiratiebericht Reflect! Je weet, ik ben een diehard bewustmaker. Kijk je naar de definitie van diehard, dan klopt het helemaal: 'a person who continues to support something in spite of opposition'.

De tegengeluiden rond bewust leven en werken, ken jij ook: stilstaan, reflecteren,
bewustwording: het wordt al snel als 'soft' omschreven en er wordt nog steeds onvoldoende tijd en ruimte voor gemaakt. Zowel door individuen als binnen teams en organisaties.

Ik ben dan ook op missie, want ik geloof erin dat regelmatig stilstaan bij wat er is, een juiste beweging tot gevolg heeft. Deze maand focus ik daarbij op de kracht van meditatie. Het is bewezen dat meditatie helpt om in tijden van tegenslag en spanning, rustig en weloverwogen te kunnen blijven.

De voordelen van op gezette tijden met aandacht ademen en contact maken met je lichaam, zijn legio. Je krijgt meer zelfinzicht, je kunt beter omgaan met moeite en pijn, relaties verbeteren, je kunt je ineffectieve patronen eenvoudiger doorbreken, je voelt je energieker en gelukkiger en op je werk ben je effectiever. Mediteren vermindert ook stress, angst en depressie en het verbetert jouw immuunsysteem. O ja, en je gaat er beter van slapen. Hoe fijn is dat!

Meditatie kan overal en iedere (veeleisende) situatie nodigt je uit om te oefenen. En het is eigenlijk net als het trainen en gebruiken van je spieren. Je gaat naar de sportschool voor het onderhouden en verbeteren van je spieren en je gebruikt je spieren (onbewust) op ieder moment. Zo is het ook met meditatie: je traint je geest om vervolgens te kunnen dealen met lastige momenten. Een mooi proces van bewust leren naar onbewust toepassen!

1 Minuut meditatie

Ik houd ervan om het simpel te houden. Voor mij is mediteren dan ook niets meer en minder dan met aandacht leven. Aandacht voor wat er wezenlijk toe doet. Aangezien we onderweg nogal eens vergeten of niet meer weten wat ertoe doet, is het zinvol om onszelf te trainen in aandacht. Meditatietraining biedt daar hulp bij. Deze maand een 1-minuut filmpje met als thema: kijken en zien. Neem 1 minuut, volg je adem en kijk. Of zie. In het opmerkingenveld hieronder kun je delen of je verrast werd door het verschil tussen beide.

Begeleide meditatie

In de video hiernaast, begeleid ik je tijdens het mediteren. Je leert de basis kennen en we mediteren samen de minuten weg. Heerlijk en vervullend, soms lastig en daarom juist leerzaam. De video vraagt ongeveer 15 minuten van jouw tijd.

Heb je vragen of wil je jouw ervaring delen? Dat kan in het reactieveld hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top