Oplichten

Dit woord zou zo’n mooie betekenis kunnen hebben. Oplichten als ware je jouw licht optimaal laat schijnen. Synoniemen die in mij opkomen zijn: stralen, fonkelen, twinkelen. Je kent vast mensen waar je dit bij herkent. Zij inspireren en doen dat wat klopt. Daardoor klopt het ook voor de ander. Heerlijk is dat.

Helaas raakten we niet over deze vorm van oplichting in gesprek tijdens onze wandeling van Amersfoort naar Maartensdijk. Ik deel met Cindy Lo-A-Tjong, manager bij Vivat, mijn ervaring over opgelicht zijn en mijzelf laten gebruiken. Je vertrouwt een organisatie of persoon op basis van het basisvertrouwen dat je in de mensheid hebt. En dan, dan is er ruimte…. om opgelicht en gebruikt te worden.

In mijn geval heeft het mij ontzettend veel gekost: energie, geld, gezondheid en hartenpijn. Had het anders gekund is dan de vraag? Ik kwam tot de conclusie: in mijn geval niet.

Als ik kijk naar wat er in mijn leven op mijn pad is gekomen, dan moet ik concluderen dat alles wat ik heb meegemaakt, nodig was om te komen waar ik nu sta. Opgelicht en gebruikt worden, heeft mij nog meer wakker gemaakt. Ik ging inzien dat ik, omdat ik zo geneigd was om vooral een ander te willen helpen, ik mijzelf verloor. Ik vulde werkelijk ieder gat dat er te vullen was en geloofde mijn eigen illusie dat ‘als ik maar hard genoeg bleef werken, het allemaal goed zou komen’. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat deze gedachte niet klopt en dat het zelfs destructief was.

Naast te gaan doorzien dat het onhandig is om je op te laten lichten, is er ook een ander inzicht. Achter opgelicht worden gaat namelijk ook kracht schuil. Een kracht die je NU in kunt zetten. Je hebt talent, vermogen, uithoudingsvermogen, geld verdiend, vechtlust, bezit, middelen…. waar een ander dus maar al te graag gebruik van maakt of heeft gemaakt. Ik ben dat nooit uit het oog verloren toen ik mijn eigen schaduw recht aan ging kijken.

Word je opgelicht of gebruikt? Dan is er iets bij je te halen waar de ander zelf niet over beschikt.

Van het inzicht dat er achter opgelicht zijn, ook kwaliteiten schuil gaan, knapte ik op. Natuurlijk, ik ben van mijn pad afgegaan en ik heb ook over mijn grenzen laten gaan. En…. ooit, toen het handig en nodig was, heb ik zo ook mijn kracht ontwikkeld. De kunst is nu, voor iedereen die ooit gebruikt is, om contact te maken met die kracht om zo op een prettige manier in verbinding met anderen te zijn.

Wij hadden een heerlijke dag, waarbij wij ons licht en onze schaduw hebben gedeeld. Wat een leven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top