Leiden & volgen

Er gebeurt iets dat aandacht nodig heeft en voor je het weet spring jij erin en regel jij het. Je hebt binnen no time situatie onder controle en denk je “Yes, goed geregeld!” Lotte van Graas, yogadocent en mijn wandelmaatje van Lettele naar Deventer, kan erover meepraten. Ze vertelt erover in deze korte video.

Inmiddels weet ik, na vijf etappes wandelen, dat de start lastig kan zijn. Het beginpunt is vaak moeilijk te vinden. Maarrrr…. ervaren als ik ben (haha) neem ik inmiddels de tijd en zoek ik rustig te beginnen. Het komt altijd goed.

Alles komt goed.

En alles komt goed.

En alle dingen komen goed.


Juliana van Norwich – Middeleeuws mystica.

Nu gaan Lotte en ik Way Back: we hebben een aantal jaren samengewerkt bij mijn voormalige bedrijf ‘De Tussentijd’. Het verbaast mij dan ook niet dat Lotte in een fractie van een seconde de leiding neemt over deze onduidelijke start. De regie pakken is één van haar kwaliteiten en ik liet in de tijd dat we samenwerkte dan ook met een gerust hart de leiding van de locatie van De Tussentijd aan haar over.

En ook deze dag nam zij al snel het besluit om aan een voorbijgaande dame met looprek te vragen waar het begin van het Marskramerpad is. Kilometertje of 20 te gaan, moet lukken toch?! Helaas: de dame had geen idee. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, maar … het was het proberen waard.

Later, eenmaal aan de wandel, raakten we in gesprek over leiden en volgen en dus stelden we elkaar de vraag: waar wil je je energie aan besteden? De conclusie lag voor de hand. Aan de dingen waar je ook energie van krijgt en waar je, met de talenten die je hebt, waarde toe kan voegen.

Nu kan het zomaar zijn, dat je van het hebben van de controle energie krijgt. Alle touwtjes in handen, afvinken, van belang zijn, zorgen voor de ander, bijdragen, oplossen, regelen, snel zijn, op orde brengen, de wereld mooier maken, het de ander naar de zin maken… Nou ja, je kent het misschien wel. Druk zijn met de wereld. Maar is de energie die vrijkomt eigenlijk wel écht voedend voor jou? Of heeft het je, zonder dat je het merkt, misschien meer energie gekost dan opgeleverd, maar voel je dat niet? Omdat de beloning die vrijkomt zo lekker aanvoelt en je verleerd bent om te voelen wat de inspanning je eigenlijk kost?

Als het antwoord op de laatste vragen voor jou “Ja” is, dan kun je overwegen wat vaker te gaan volgen in plaats van te leiden. Je gaat de touwtjes een beetje laten vieren, meer vertrouwen op anderen en wat meer achterover leunen. Lotte ging het avontuur aan, zoals zij alle avonturen aangrijpt om zich te ontwikkelen. Ook zo’n mooie kwaliteit. In dit geval betekende dit dat zij mij kilometers lang gevolgd heeft, erop vertrouwend dat ik er, zeker met behulp van mijn geweldige horloge met navigatie, echt wel uit zou komen als we een bordje zouden missen.

En zo kwamen we uiteindelijk aan in Deventer en kwam er na de wandeling geen eind aan onze ontmoeting. We hadden zoveel te delen en uit te wisselen dat we nog maar even een drankje hebben gedronken. Een Desperado, wat overigens niets zei over onze staat van zijn ;-).

Het busje was inmiddels vertrokken, dus hebben we ook nog maar een hapje gegeten. Om uiteindelijk in rap tempo (ik al strompelend door de blaren) onder leiding van Lot terug naar het station te lopen.

Ik volgde haar met plezier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top