Jouw pad bewandelen

Onderweg van A naar B, wandel ik met Carin Termeer, verandermanager bij LeerKRACHT, een stichting die erop gericht is om beweging te brengen binnen scholen. We staan, allebei mateloos geïnteresseerd in het begeleiden van transities, stil bij ruimte nemen en zaken opruimen in je leven. En ook stonden we langer stil bij ‘verstrengeld kunnen zijn’.

Je kunt het ook ‘verbonden’ noemen, maar dat dekt de lading toch niet helemaal. Want op het moment dat je verstrengeld bent, is het veel lastiger om te kunnen onderscheiden wat van jou is en wat van de ander. Ben je advocaat geworden omdat jij dat echt graag wilt, of omdat er een deel in jou is, dat jouw moeder die zelf advocaat is, graag tevreden en blij ziet? Zeg je ‘ja’ tegen een promotie omdat je de job ziet zitten en het helemaal past bij jouw droom of word je geleid door de angsten van je vader die ooit zonder baan thuis zat nadat hij was ontslagen? Ga je met je liefde op vakantie aan zee omdat je zelf graag de golven in wilt, of omdat je hebt geleerd in jouw leven om je aan te passen?

Leef en werk je in verbondenheid, dan voel je jezelf én zie je de wereld van de ander. Je bent dan los van de ander en toch verbonden. Je doet of laat wat klopt voor jou en je kunt rekening houden met de behoeften van een ander. Je reikt uit en je durft te begrenzen.

Vanuit verbinding met jouw eigen kracht, is het vanzelfsprekender om jouw eigen pad te kunnen bewandelen. Carin helpt leerkrachten en de schoolleiding om een eigen koers te varen en ik begeleid iedereen die bewust wil leven en werken op dit prachtige pad. En hoe mooi is het dan, dat wij, aan het einde van de wandeling, deze boom tegenkwamen? Met een eigen stam en toch verstrengeld?

Het is onder professionals zeker niet vanzelfsprekend om ook onze eigen verstrengeling te bespreken en daar open over te zijn. Juist daarom was onze ontmoeting ook zo waardevol. Want net als iedereen zijn ook wij, kind van onze ouders en partner, uit op liefdevolle verbinding en contact. Vanuit vrijheid en toch verbonden. Ons eigen pad wandelend, oog hebbend en houdend voor iedereen van wie wij houden. Ook wij zijn dus onderweg en hoe fijn is het om je pad te lopen met gelijkgestemden?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top