Je verliest het zonder zelfkennis

Waar je tot voor kort in je hemd stond zonder inhoudelijke kennis, is het gebrek aan zelfkennis de nieuwe bedreiging van ondernemend Nederland.

De tijd waarin we leven, vraagt van ondernemers en leiders om echte verbindingen te kunnen leggen en onderhouden. Nagenoeg niemand trapt meer in geveinsde aardigheid en andere trucs om ‘binnen te komen’ en ‘zaken gedaan te krijgen’. Wil je iets bereiken met je product, dienst of team, dan is een open hart en een authentieke boodschap onontbeerlijk geworden.

De worst die Rijkdom heet

De woorden echt, puur en authentiek zijn niet meer weg te denken. Hoe komt dat toch? Het is niet heel ingewikkeld in mijn beleving. We zijn met zijn allen genaaid waar we bijstonden. De worst die Rijkdom heet, word al jaren lang voor onze neus gehouden en we zijn er met zijn allen ingestonken. We zijn gaan geloven dat geld ons gelukkig zal maken. Dat geld ons tevreden zal stellen. Dat bezit onze innerlijke leegte kan opvullen.

Om die rijkdom te kunnen binnenslepen zijn we harder gaan rennen. Zijn we gaan liegen en bedriegen. Zijn we alleen maar aan ons eigen belang gaan denken. En dat van aandeelhouders. We zijn gaan denken dat het zo hoort en niet anders kan. Dat de verliezen die daardoor worden geleden, erbij horen. We zijn ervan overtuigd geraakt dat het niet anders kan. Dat als we het anders gaan doen, alles instort. En dat het dan allemaal voor niets is geweest. Maar nooit is iets voor niets.

De worst die Rijkdom heet, biedt ons nu de kans de balans op te gaan maken en te gaan ontdekken of rijkdom ons wel zo rijk maakt.

Armoede neemt toe

Lang nog niet iedereen kan zien en voelen dat de rijkdom waar zo naar wordt gestreefd, armoede tot stand brengt. En toch is het zo. Zowel de innerlijke armoede als de verschillen tussen armoede en rijkdom nemen toe. En juist daarom zijn we zo naarstig op zoek naar echt, puur en authentiek want de vaststelling dat de leegte groter wordt, doet pijn. Het vreet steeds meer aan ons menselijke hart en daarom geloven steeds minder mensen dat de worst die Rijkdom heet, lekker smaakt.

Ik ben dankbaar dat we steeds dichter bij de pijn komen. Bij de pijn van onze innerlijke leegte. Want is het niet daar ontstaan? Ja! We hebben de pijn van de leegte niet willen voelen. Meer, meer, meer om maar niet te hoeven voelen hoe leeg, leeg, leeg het in onszelf kan zijn. We gaan voelen dat we onszelf zijn verloren onderweg. Dat we doorgeslagen zijn in het willen vergaren van bezit en geld. We gaan zien wat het ons kost en wat we door het streven naar rijkdom, onderweg verliezen. We gaan het verdriet voelen van het verlies. Het verlies van waarde, te beginnen bij onze eigenwaarde.

Zelfkennis als sleutel

Mensen die aandacht geven aan het bevorderen van hun eigenwaarde hebben het niet meer nodig te streven naar uiterlijke rijkdom. Zij vullen de leegte in zichzelf met zelfliefde en kunnen zo bijdragen aan het mooier maken van de wereld. Als ondernemer, partner, collega. Als leider, diplomaat, als vader of moeder.

Om te weten waar je zelf wandelt op de reis naar ‘het Rijkdom’, heb je zelfkennis nodig. Een spiegel en pure feedback. Van mensen die de rijkdom ook kunnen vinden in een ervaring, een ontmoeting, een brief, een goed gesprek of een boek. Die jou willen steunen bij jouw ontwikkeling, omdat ze jou gunnen dat je groeit zodat jij bij kan dragen aan het mooier maken van de wereld.

Ken jij die mensen? Zoek ze dan vaker op. Ontmoet aan hen jezelf!

 

Scroll naar top

Koekje erbij? Om jou de meest waardevolle en optimale ervaring op deze website te geven gebruik ik cookies.
Meer informatie vind je in mijn privacyverklaring.